Subjekti prekršajne odgovornosti u pravu Republike Srbije

Autor(i)

Ključne riječi:

prekršaj, prekršajna odgovornost, fizičko lice, krivica, pravno lice.

Sažetak

Autorka u radu izlaže osnove učenja o subjektima prekršajne odgovornosti u pravu Republike Srbije. Ova materija regulisana je odredbama Zakona o prekršajima iz 2013. Zakon poznaje dve kategorije prekršajno odgovornih subjekata: fizička lica u širem smislu i pravna lica.
Odgovornost fizičkih lica je subjektivna i njen je osnov krivica. Krivica se sastoji od tri konstitutivna elementa: uračunljivosti, umišljaja i nehata i svesti o protivpravnosti. Pravna lica sa druge strane odgovaraju po principu objektivne odgovornosti, koja počiva na propuštanju nadzora ili kontrole u slučaju izvedene odgovornosti, odnosno na nedostacima u organizaciji u slučaju autonomne odgovornosti. U radu se daje prikaz osnova i uslova odgovornosti obe kategorije prekršajno odgovornih
subjekata. Prikazana su zakonska rešenja, kao i doktrinarni
stavovi. Takođe, predstavljene su i odluke sudova iz materije prekršajnog prava, ali i pojedine odluke iz krivičnopravne materije, koje zbog bliskosti ove dve pravne discipline mogu biti od značaja za pravilno razumevanje i tumačenje instituta prekršajnog prava. 

Downloads

Objavljeno

22.11.2022

Broj časopisa

Rubrika

Iz stranog i međunarodnog kaznenog prava